Mit tegyek, hólyagsérvem van?

Szerző: Dr. Csorba Judit urológus

Sok hölgy teszi fel ijedten a kérdést, ha valamilyen rendellenességet, szokatlan elődomborodást tapasztal a nemi szervek környékén.

Mi lehet a baj? … Egy ideje már azt érzem, hogy a hüvelyemből valami puha, rugalmas dolog domborodik elő. Kellemetlen hüvelyi teltségérzetet okoz, de nem fáj. Az utóbbi időben kicsit gyakrabban kell vizelnem ami már kezd zavarni. A férjemmel sokszor nehéz az együttlét, azt mondja a behatolásnál kis akadályt érez. 

Ilyen, és ehhez hasonló tünetek leginkább a kismedencei szervek süllyedése következtében jönnek létre.

Hólyagsérv/Cistocele Mi lehet a baj? Mit tegyek? Hova forduljak? Van megoldás?

Kismedencei szervek alatt a húgyhólyagot, húgycsövet, méhet, a hüvelyt, valamint a végbél nagy részét érjük. Ezek a szervek egymással szoros egységet képezve helyezkednek el. Helyzetüket a szerveket alátámasztó izmok, kötőszövetes lemezek, a felfüggesztésüket biztosító bonyolult faszcia és szalagrendszer határozza meg.

 

Kismedencei Szervek

Medencefenék anatómia, Intimtornához Biofeedback Gátizom tréner, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

A kismedencei szervek süllyedése /POP, pelvicorganprolapse/ alatt leginkább a mellső és hátsó hüvelyfalak és a méh /uterus/ kóros helyzetváltozásait értjük.

A mellső hüvelyfal süllyedése /cystocele, cisztokele/ nem más, mint a húgyhólyagnak és/vagy a húgycsőnek a meggyengült mellső hüvelyfalba való bedomborodása.

A hátsó hüvelyfali süllyedés /rectocele, rektokele/ pedig a végbélnek a meggyengült hátsó hüvelyfalba való bedomborodása. A szervek alátámasztását biztosító izmok /levatorani/ bármilyen meggyengülése, a támasztó és felfüggesztő szalagok, kötőszövetes lemezek megnyúlása, sérülése következtében a szervek a kismedencében elfoglalt normális helyzetüket elvesztik, megsüllyednek. Mindez az állapot a medencealapi relaxáció részjelensége. Kiváltó okként leginkább a gyermekszülés tehető felelőssé. A magzatnak a szülőcsatornán való átjutása mechanikai sérüléseket, az izmok, szalagok megnyúlását, szakadását okozhatja, és idegkárosodás jöhet létre. Minél hosszabb a vajúdás, a kitolási szak, annál nagyobb a sérülés veszélye. Nagyobb a károsodás rizikója a többször szült nőknél.

Lágyéksérv vagy hólyagsérv, mi a különbség? 

A mellső hüvelyfal süllyedése az un. cisztokele/cystocele vagy közismertebb néven a hólyagsérv. A szó hallatán, hogy hólyagsérv a betegek megrémülnek, összetévesztik a már sokat hallott hasfali vagy lágyéksérvvel.

Klasszikus értelemben sérvről akkor beszélünk, ha a hasfal meggyengült részén hashártyával bélelt tömlő türemkedik elő, mely legtöbbször vékony-vagy vastagbelet esetleg cseppleszt tartalmaz. Kizáródása esetén bélelhalás keletkezhet, ami életveszélyes állapotot eredményez.

hűgyhólyagsérv kezelése biofeedback gátizomtrénerrel, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

A klasszikus lágyéksérvvel  szemben, a hólyagsérv esetén a meggyengült hüvelyfalon a hólyag hátsó fala domborodik a hüvely üregébe.

Itt nem található hashártya, sem belek /kivéve enterocele, enterokele/ nincs kizáródás.

Előfordulhat önállóan is, de gyakrabban társul végbélsérvvel és/vagy méhsüllyedéssel.

Tehát ha a hüvely mellső falán kis puha, rugalmas dudort tapint, akkor majdnem biztos hogy Önnek kedves olvasóm hólyagsérve van.

Hogyan ismerem fel, hogy hólyagsérvem van?

Az esetek egy részében panaszokat nem is okoz és csak egy nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat alkalmával derül ki megléte.

A hólyagsérvet esetenként komolyabb panaszok, tünetek kísérik:

  • Anatómiai eltérés:  

    • Kis dudor érezhető a hüvely mellső falán.
    • Nagyobb elváltozás amikor eléri a hüvelybemenet síkját, vagy a hüvelybemenet szintje alá domborodik elő (ez már mosakodáskor is érezhető).
    • A mellső hüvelyfal teljes kifordulása tapintható /ez az un. prolapsustotalis/.
  • Vizelettartási zavarok:

    • Sürgető vizelési ingerek – hirtelen vizelési inger hatására megjelenő vizeletcsepegés /urgeincontinentia/.
    • Vizeletvesztés fizikai aktivitás, köhögés, tüsszentés során /stressincontinentia/ A vizelettartási panaszok lehetnek enyhék, de kialakulhat súlyos inkontinencia is.
    • Nagy hólyagsérv esetén előfordul hogy a vizeletcsepegés rejtve marad és csak műtét után jelentkezik. Ezt hívjuk rejtett inkontinenciának. Oka az, hogy a nagy sérv megtöri a húgycsövet és ezáltal elfedi az egyébként meggyengült záróizom funkciót. Amikor az anatómiai eltérést helyreállítják az addig elkendőzött záróizom gyengeség nyilvánvalóvá válik és megjelenik a vizeletcsepegés.
  • Vizeletüritési zavarok:

    A beteg úgy érzi, nem tudja magát teljesen kiüríteni a hólyagból /hüvelybe bedomborodó rész/ vizelet marad vissza ami további vizelési ingereket vált ki. Nagy hólyagsérv esetén teljes vizeletrekedés is kialakulhat.

     

  • Szexuális zavarok:

    • Közösülési nehézség.
    • Súlyos állapotban közösülési képtelenség.
    • Fájdalmas együttlét /dyspareunia/ – orgazmuszavar.
  • Húgyúti tünetek:

    • Hólyaghurut, mely gyakran visszatérő jelleggel jelentkezik, oka a cisztokelében pangó vizelet befertőződése.
    • Egyéb hajlamosító tényező hiányában a visszatérő, vagy krónikus hólyaghurut hátterében hólyagsérv állhat, mely a cisztokele kezelése nélkül a betegnek állandósult problémát okoz.
    • A hólyagsérv kezelésére, esetleg műtéti megoldására a probléma szanálódik – nagyon súlyos esetben vizeletrekedéssel, vagy anélkül a húgyvezeték vongálódása miatt felső húgyúti vizeletpangás alakul ki, ami veseelégtelenséghez vezethet.

     

  • Egyéb tünetek:

    • Húzó jellegű alhasi, deréktáji fájdalom.
    • Hüvelyi teltségérzés.
    • A hüvely élettani ph értékének, baktérium flórájának megváltozás, eltolódása hüvelyi gyulladásokhoz vezethet.
    • A kifordult nyálkahártyán mechanikai sérülések /pl . fehérnemű dörzsölő hatására/ sebek, fekélyek keletkezhetnek,

Kihez forduljak? Urológus, nőgyógyász, uroginekológus szakterülete a POP vizsgálata, kezelése.

Egy egyszerű hüvelyi vizsgálat láthatóvá teszi a cisztokele tényét.
Ultrahangos vizsgálattal a hólyagban visszamaradó, azaz reziduális vizelet mennyiségének megítélése, egyéb rendellenesség felfedezése a cél. Láthatóvá válik a vizeletrekedés, vagy a húgyvezeték vongálódása következtében létrejött veseüreg rendszeri pangás is.
Különböző vizsgálati kiegészítések, mint pl. a Bonney teszt, Q -tip teszt,  Marshall próba, rejtett inkontinencia meglétének kimutatása szükségessé válhat.
Bonyolultabb eszközös vizsgálatokra mint pl. cisztoszkópia, urodinámias vizsgálat, abban az esetben van szükség, ha nem egyértelműek a vizelettartási és tárolási panaszok, vagy műtétet terveznek.

Panaszokat okozó esetben néhány kiegészítő vizsgálatra is szükség lehet. 
Így pl. vizeletvizsgálat, ultrahangos vizsgálat.

fájdalmas együttlét

A hólyagsérv/cisztokele kezelésének két fő pillére van.

 

Műtéti kezelés:

Csak abban az esetben javasolható, ha 3., vagy 4. stádiumú, panaszokat okozó hólyagsérv áll fenn.

 A műtét a mellső hüvelyfali plasztikán át a háló beültetéssel járó plasztikai műtétig többféle lehet. Kiegészítő eljárások a cisztokelét kísérő egyéb eltérésektől függnek. Pl vizeletcsepegés esetén valamilyen antiinkontinens műtét/szalagplasztika/, méheltávolítás, rektokele esetén hátsó hüvelyfali plasztika is szükségessé vállhat.

A műtét történhet hüvelyi úton, vagy hasüregi behatolással, leginkább laparoszkópos technika igénybevételével.

A hólyagsérv hátterében álló kóroki tényezőket figyelembe véve kijelenthető, hogy kezelés nélkül a panaszokat nem okozó esetben is az életkor előrehaladtával a tünetek, panaszok súlyosbodnak egészen addig a szintig, amíg már csak műtéttel lehet csak segíteni.

 

A konzervatív kezelési  módok:

Amennyiben a kisebb vagy kp fokú cisztokele panaszokat nem okoz, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek, az állapot konzervatív kezeléssel stabilizálható, javítható, a panaszok megszüntethetőek.

Lényege a kismedencei szerveket alátámasztó izomstruktúrák erősítése. A levator izom /PC izom megerősödése nem csak a tartási funkciókat állítja helyre, hanem a záróizmok működése is egészségessé válik, így a vizelettartási zavarok is megszünnek. Az izom feszessé válásával javul a kismedencei szervek keringése, másodlagosan kötőszöveti lemezek, szalagok erősödnek, funkciójuk javul.

Negativfeedback  révén a hólyagfali izom kóros ingerlékenységét csökkenti, megszüntetve a sürgető vizelési ingereket.

Leghatásosabb módja a PC /hüvely izom, gátizom/ izmok erősitésének a   Biofeedback  módszer alkalmazása, valamint a direkt hüvelyi elektrostimuláció.

 

 

Ha Ön a következő panaszokat, tüneteket észleli:

  • Kisebb-nagyobb rugalmas dudor a hüvely mellső, vagy hátsó falán,
  • Tátongó hüvely,
  • Tág hüvely miatti szexuális kielégületlenség,  
  • Vizeletcsepegés köhögés , tüsszentés, fizikai aktivitás során,  
  • Sürgető vizelési ingerek /kivizsgált/,                                                   
  • Sürgető vizelési ingerre kialakult vizeletcsepegés,
  • Fájdalmas szexuális együttlét,
  • Visszatérő, krónikus hólyaghurut,
  • Kismedencei fájdalom szindróma.