>
Ha a hüvelyflóra ökológiai egyensúlya felborul

Ha az ökológiai egyensúly felborul, az a hüvelyben egyébként normálisan jelenlevő kórokozók elszaporodását eredményezi. Ezek következménye a hüvelyi fertőzés, hüvelygyulladás. Leggyakoribb ezek között a bakteriális fertőzés az ún. bakteriális vaginozis, protozoon kiváltotta trichomoniazis, vagy a gombák okozta hüvelyi candidiázis. Ezek a hüvelyfertőzések 90 %-áért felelősek.
A hüvelyi fertőzések újszülött kortól kezdve bármely életkorban előfordulhatnak, de a szexuálisan aktív, fogamzóképes korú nők körében a leggyakrabban.

A hüvelyi fertőzések lehetséges okai
A hüvelyi fertőzések létrejöhetnek leggyakrabban  a hüvelyi flóra megváltozása, vagy külső kórokozók hüvelybe jutása által (pl. szexuálisan terjedő kórokozók).

A hüvelyi fertőzések tünetei
A hüvelyi fertőzések kellemetlen tünetekkel járnak. Ezek: hüvelyi folyás, égő, viszkető érzés a hüvelyben, szeméremtestben, fájdalmas szexuális érintkezés, vizelési zavarok, hólyaghurut. A tünetek alapján gyanítható, hogy milyen típusú fertőzésről van szó, de a pontos diagnózis felállításához és a megfelelő kezeléshez feltétlenül fontos szakember vizsgálata és véleményezése.

Feltételezések alapján senki se kezdjen öngyógyításba! Félrekezelés sokszor a folyamat súlyosbodásához, visszatérő infekciókhoz, a hüvely flórájának tartós, nehezen befolyásolható megváltozásához vezethet.