Mit tegyek, hólyagsérvem van?

Szerző: Dr. Csorba Judit urológus

Sok hölgy teszi fel ijedten a kérdést, ha valamilyen rendellenességet, szokatlan elődomborodást tapasztal a nemi szervek környékén.

Mi lehet a baj? … Egy ideje már azt érzem, hogy a hüvelyemből valami puha, rugalmas dolog domborodik elő. Kellemetlen hüvelyi teltségérzetet okoz, de nem fáj. Az utóbbi időben kicsit gyakrabban kell vizelnem ami már kezd zavarni. A férjemmel sokszor nehéz az együttlét, azt mondja a behatolásnál kis akadályt érez. 

Ilyen, és ehhez hasonló tünetek leginkább a kismedencei szervek süllyedése következtében jönnek létre.

Hólyagsérv/Cistocele Mi lehet a baj? Mit tegyek? Hova forduljak? Van megoldás?

Kismedencei szervek alatt a húgyhólyagot, húgycsövet, méhet, a hüvelyt, valamint a végbél nagy részét érjük. Ezek a szervek egymással szoros egységet képezve helyezkednek el. Helyzetüket a szerveket alátámasztó izmok, kötőszövetes lemezek, a felfüggesztésüket biztosító bonyolult faszcia és szalagrendszer határozza meg.

 

Kismedencei Szervek

Medencefenék anatómia, Intimtornához Biofeedback Gátizom tréner, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

A kismedencei szervek süllyedése /POP, pelvicorganprolapse/ alatt leginkább a mellső és hátsó hüvelyfalak és a méh /uterus/ kóros helyzetváltozásait értjük.

A mellső hüvelyfal süllyedése /cystocele, cisztokele/ nem más, mint a húgyhólyagnak és/vagy a húgycsőnek a meggyengült mellső hüvelyfalba való bedomborodása.

A hátsó hüvelyfali süllyedés /rectocele, rektokele/ pedig a végbélnek a meggyengült hátsó hüvelyfalba való bedomborodása. A szervek alátámasztását biztosító izmok /levatorani/ bármilyen meggyengülése, a támasztó és felfüggesztő szalagok, kötőszövetes lemezek megnyúlása, sérülése következtében a szervek a kismedencében elfoglalt normális helyzetüket elvesztik, megsüllyednek. Mindez az állapot a medencealapi relaxáció részjelensége. Kiváltó okként leginkább a gyermekszülés tehető felelőssé. A magzatnak a szülőcsatornán való átjutása mechanikai sérüléseket, az izmok, szalagok megnyúlását, szakadását okozhatja, és idegkárosodás jöhet létre. Minél hosszabb a vajúdás, a kitolási szak, annál nagyobb a sérülés veszélye. Nagyobb a károsodás rizikója a többször szült nőknél.

Feltehető a kérdés, hogy ha valaki nem szült, akkor védett lehet POP-vel szemben?

Sajnos a jó válasz erre a kérdésre a NEM, mert az okok között a veleszületett kötőszöveti gyengeség a vezető helyen áll.
De nemcsak a szülés és a kötőszöveti gyengeség válthat ki POP-t, hanem a megerőltető fizikai aktivitás /megerőltető sport, fizikai munka/ és idősebb korban a hormon hiány is felelőssé tehető. Legtöbbször azonban több ok egyidejű jelenléte figyelhető meg.

inkontinencia kezelése

Lágyéksérv vagy hólyagsérv, mi a különbség? 

A mellső hüvelyfal süllyedése az un. cisztokele/cystocele vagy közismertebb néven a hólyagsérv. A szó hallatán, hogy hólyagsérv a betegek megrémülnek, összetévesztik a már sokat hallott hasfali vagy lágyéksérvvel.

Klasszikus értelemben sérvről akkor beszélünk, ha a hasfal meggyengült részén hashártyával bélelt tömlő türemkedik elő, mely legtöbbször vékony-vagy vastagbelet esetleg cseppleszt tartalmaz. Kizáródása esetén bélelhalás keletkezhet, ami életveszélyes állapotot eredményez.

hűgyhólyagsérv kezelése biofeedback gátizomtrénerrel, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

A klasszikus lágyéksérvvel  szemben, a hólyagsérv esetén a meggyengült hüvelyfalon a hólyag hátsó fala domborodik a hüvely üregébe.

Itt nem található hashártya, sem belek /kivéve enterocele, enterokele/ nincs kizáródás.

Előfordulhat önállóan is, de gyakrabban társul végbélsérvvel és/vagy méhsüllyedéssel.

Tehát ha a hüvely mellső falán kis puha, rugalmas dudort tapint, akkor majdnem biztos hogy Önnek kedves olvasóm hólyagsérve van.

Hogyan ismerem fel, hogy hólyagsérvem van?

Az esetek egy részében panaszokat nem is okoz és csak egy nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat alkalmával derül ki megléte.

A hólyagsérvet esetenként komolyabb panaszok, tünetek kísérik:

  • Anatómiai eltérés:  

    • Kis dudor érezhető a hüvely mellső falán.
    • Nagyobb elváltozás amikor eléri a hüvelybemenet síkját, vagy a hüvelybemenet szintje alá domborodik elő (ez már mosakodáskor is érezhető).
    • A mellső hüvelyfal teljes kifordulása tapintható /ez az un. prolapsustotalis/.
  • Vizelettartási zavarok: