>
Bakteriális vaginosis

A hüvelyi fertőzések fele ebbe a csoportba tartozik. Bakteriális vagonosis során a hüvelyben megtalálható jótékony baktériumok száma drasztikusan lecsökken és a normál flórában lévő erob és anaerob baktériumok túlszaporodnak. Ezek a baktériumok sejtkárosító és az immunvédekezést gátló hatással bírnak. A betegek fele tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe diszkomfort érzésről számol be, mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tüneti vagintis helyett vagonozist használnak az állapot megnevezésére.

Milyen tünetek észlelhetők bakteriális vaginosis esetén?
Legfőbb tünete a bő szürkésfehér, bűzös folyás, mely különösen menstruáció, illetve közösülés után intenzív „halszagú”. Égő, csípő, viszkető érzés jelentkezhet a hüvelybemenetben, és a hüvely belsejében. Hosszú ideig fennálló kezeletlen esetekben szövődmények alakulnak ki: méhnyálkahártya, petefészek, kismedencei gyulladás. Húgyúti fertőzésekkel kombinálódhat.
Terhesség esetén korai burokrepedés, vetélés, koraszülés jöhet létre.

Bakteriális vagonosis kialakulásának okai:

 • Gyakori intenzív szexuális együttlét. Szexuális aktus  a hüvely nyálkahártya sérülését okozhatja  a lúgos vegyhatású ejaculatum növeli a hüvely ph-ját, ezáltal megváltoztatja  a hüvely védekező rendszerének egyensúlyát.
 • Gyakori partnercsere.
 • Szexuális szabadosság. A napjainkban egyre népszerűbb orális, analis együttlétek kombinálása, hüvelybe behelyezett tárgyak, pesszáriumok, intrauterin fogamzásgátló eszközök.
 • Túlzásba vitt intim higiénia, pl. a gyakori hüvelyöblögetések kimossák a hasznos lactobacillusokat is a hüvely nyálkahártyát kiszárítják.
 • Cukorbetegség.
 • Antibiotikus kúra, mely nemcsak a patogén baktériumokat pusztítja el, de hasonlóan a bélbaktériumokhoz a hüvelyi tejsav baktériumokat is kiöli.
 • Hormonális változások pl. változókorban az ösztrogén szint csökkenésével a ph lúgos irányba tolódik a hüvely kiszárad a nyálkahártya sérülékenyebb így teremtve alapot az infekcióknak.
 • Spermicid szerek intim spray-k illatosított WC papír illatosított tamponok, betétek által kiváltott irritáció. A menstruáció során a ph lúgos irányba tolódik, a hüvelyben pangó vér (pl. tampon) gazdag táptalaj a kórokozók számára, különösen ha  nem megfelelő menstruációs higiéniával társul.

Bakteriális vaginosis kezelése

Mivel a bakteriális vaginosis gyakran visszatérő betegség,  kezelés nélkül súlyos infekciókhoz vezethet. Ne végezzen önkezelést! Mindenképpen forduljon orvoshoz!

A kezelés szemponjai:

 • A kiváltó tényezők felderítése, megszüntetése.
 • A káros ún. patogén baktériumok elpusztítása helyi és szisztémás hüvelyfertőtlenítőkkel, antibiotikumokkal.
 • A hüvelyi flóra helyreállítása megfelelő probiotikus készítményekkel.
 • A helyreállító kezelés törtéténhet célzottan a hüvelybe juttatott lactobacillus készítményekkel vagy szájon át bevihető lactobacillus tartalmú probiotikumokkal (főleg a megelőzésben van jelentősége visszatérő panaszok esetén).
 • A visszatérő infekciók megelőzésére megfelelő intim higiénia.

Trichomoniazis

Kórkozója egy protozoon, a trichomonas vaginalis. Jellegzetessége a bő, habos, zöldes, bűzös folyás, a szeméremtest égő viszkető fájdalma.  Társulhat hozzá hólyaghurut  és fájdalmas szexuális együttlét diszpareunia.
A hüvelyi ph lúgos irányba eltolódott. A partner kezelése kötelező.