inkontinencia erőkifejtés hatására

Erős fizikai aktivitás, megerőltető sportolás jelentős rizikófaktor az inkontinencia kialakulásában

Kapcsolódó termékek

biofeedback gátizomtréner, intimtornához gátizomtréner enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

Biofeedback gátizomtrainer

>
Az inkontinencia (stressz) rizikófaktorai

 1. Terhesség, szülés
  A statisztikák szerint  a szült nők 80, a házasságban aktív szexuális életet élők 90%-ának lesz valamilyen szintű hüvelyi ellazulása.
  Egy nő életében gátizmainak megfelelő védelme már a teherbe esését megelőzően meg kellene, hogy kezdődjék, hiszen a szülés maga jelentősen megterheli a medencealapi izmokat. A terhesség, a szülés a vizeletcsepegés kifejezett rizikófaktora, mindenképpen gátizom gyengeséghez vezet.
  Terhesség alatt a gátizmoknak a megnövekedett súlyt tartaniuk kell, ami azt túlterhelheti, különösen, ha nem megfelelően védjük.
  Fontos terhesség alatt a megfelelő testmozgás választása. Sokan úgy gondolják, hogy a terhesség csak egy olyan állapot, ami megengedi, hogy életük a megszokott kerékvágásban haladjon, pl. erős fizikai aktivitást végeznek, nem csökkentik a sporttevékenységet, pl futás, guggolás, hasprések. Ezek a tevékenységek az egyébként is túlmunkára kényszerített gátizmokat megterhelik.
  A terhesség alatti székrekedés szintén hozzájárul a gátizom  meggyengüléséhez.
  A szülés maga nemcsak az izmokat, de a környező kötőszövetet, elasztikus elemeket, idegeket is károsítja. Az izmok túlnyúlnak az elasztikus elemek szétszakadnak, az ideg megnyúlik ez különösen a szülés kitolási szakaszában jöhet létre, főleg elhúzódó kitolási szakasz esetén.
  Hozzájárul a gátizom sérüléshez a nem megfelelően vezetett és ellátott gátmetszés, különösen gátrepedés.
  A nők többsége a szülés után  mielőbb szeretné visszakapni régi alakját, nem gondolván arra, hogy gátjuk sajnos sérült és gyenge, hasizom tornába kezdenek, így a tartós és erős préselés az egyébként meggyengült gátizmokat tovább nyújtja, pedig a legfontosabb az lenne, hogy a hüvely mielőbb visszanyerje feszességét, rugalmasságát!
  Inkontinencia felléphet már a terhesség alatt, ami folyamatosan fennállhat, vagy megjelenhet közvetlenül a szülés után. Ha a terhesség és szülés után 3 hónappal még észlelhető, akkor 4x nagyobb annak a valószínűsége hogy életük későbbi szakaszában az inkontinencia jelentkezik, azokhoz képest akik végig kontinensek maradtak.
 2. Korábbi gáti műtétek amelyek ugyancsak ideg, kötőszövet és izomsérüléssel járnak.
 3. Elhízás
  Kimutatott tény, hogy az elhízott, inkontinens betegeknél a vizeletvesztés mértéke a testsúly csökkenéssel egyenes arányban csökken.
 4. Hormonális változások, menopausa
  A korábbi tünetek felerősödnek, vagy ekkor jelentkeznek először.
  A női nemi hormonok mennyiségének csökkenésével a hüvely és környező szövetek, izmok  addig gazdag vérellátása csökken, a szövetek tápláltsága romlik, a szövetek sorvadnak, sérülékennyé, rugalmatlanná válnak.
  A medencei alátámasztás tovább gyengül, a szervek megsüllyednek.
  Az egyébként is gyengébb záróizom nem tudja az elvékonyodott húgycső nyálkahártya tömítő funkciójának elvesztését kompenzálni.
 5. Erős fizikai aktivitás, megerőltető sportok
  Minden, a gát irányába történő erős préseléssel járó fizikai aktivitás, annak megterheléséhez vezet, pl. nagy súlyok  emelése, megerőltető hasizom gyakorlatok, de nem ritka futók között sem az inkontinencia, még akár fiatal korban is.
 6. Állandó székrekedés tartós köhögés, pl. asztmás betegeknél nagyon gyakori probléma, mely nehezen is kezelhető
 7. Bizonyos gyógyszerek, élvezeti szerek fokozhatják a vizeletcsepegést
  Pl.  vizelethajtó tulajdonságuknál fogva ilyenek a tea kávé, nyugtató hatású készítmények, izomlazítók  szintén fokozhatják a meglevő tüneteket