Szülés utáni gátizom rehabilitáció

Magyarország jövője a magyar nők kezében van, a női intimegészséggel összhangban áll.

Fontos hogy a nők szülés után a lehető legjobb rehabilitációt kapjanak, s így örömmel tudjanak vállalni egy újabb terhességet, szülést. Ha a nők szülési kedve a szülést követően egészségi okok miatt hanyatlik, Magyarország lakossága tovább fogy. Ezért nagyon fontosnak tartom a szülésre való felkészülést, ill. a szülés utáni mielőbbi rehabilitációt, így a gáti rehabilitációt is.

Egy nő életében a gyermekáldás a legcsodálatosabb dolog a világon. Már kislány kora óta erre készül párnával kitömött hassal pózol a tükör előtt, babázik, az anyukájától ellesett fogásokat gyakorolja. Majd férjhez megy, és amikor bekövetkezik a terhesség, áhitattal, kicsit félelemmel telve készül arra bizonyos napra, amikor a kicsi babáját magához szoríthatja.
A terhesség, szülés okozta változásokra, testében lejátszódó változásokra azonban nincs felkészülve, hozzátéve, hogy számtalan könyv, cikk jelenik meg ezzel kapcsolatban,

terhesség, inkontinencia, terhestorna

de amit saját magán tapasztal meg, az egy kicsit árnyaltabb, mindenkinél másképp zajlik le. Sokan úgy gondolják, hogy a test gyorsan regenerálódik, és visszaáll a teljes élet, Hölgyeim kapaszkodjanak meg! Semmi sem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. A testben létrejött elváltozások nagyrészt regenerálódnak, de vannak dolgok, amik maradandóak.
A szerencsésebb alkatúak, akik rugalmasabb, edzettebb szövetekkel rendelkeznek, gyorsan regenerálódnak, másoknál ez a folyamat lassabban következik be.
Napjaink jellemző tendenciája, hogy kitolódik a nők gyermekvállalásának ideje. A kor előrehaladtával a női szövetek veszítenek rugalmasságukból, regenerálódási képességükből.

Milyen változások következnek be a terhesség, szülés során?

Intim-gáti területen létrejött változások:

A terhesség során felléphetnek sürgető vizelési ingerek, amit a megnövekedett méhnek, a méh helyzetének változása, hólyagra kifejtett nyomása, irritációja vált ki.

A terhesség alatt létrejöhet stressz inkontinencia: hormonális hatásra az ellazultabb állapotban lévő gátizmok nem tudják a terhes méh által kiváltott, gátizomra irányuló terhelést ellensúlyozni, így köhögéskor, fizikai aktivitáskor a vizelet elcseppen. A vizeletvesztés a szülést követően is megmaradhat. A szülést követően a hölgyek akár 40 %-a is tapasztalhat akaratlan vizeletvesztést.  Akik a terhesség előtt már tapasztalnak valamilyen problémát, nagyobb az esélyük a szülést követően inkontinenciára. Az inkontinencia nagyrészt egy éven belül megszűnik, de a maradandó inkontinencia gyakori jelenség. Akik a szülést követően 3 hónappal is inkontinensek, nagy az esélyük a maradandó inkontinenciára.

inkontinencia, intimtorna, gátiizomtorna,Intimtornához Biofeedback Gátizom tréner, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, hólyaghurut,

A szülést követően megváltozik a vulva mérete, megmarad a gátmetszés hege, ezen a területen a nyálkahártya érzéketlenebb, az átmetszett izmok nem képesek tökéletesen regenerálódni. Funkciójuk csökken, a gátizmok részben hormonális hatásra ellazulnak, ill. a szülés folyamán megnyúlnak, túlnyúlnak rajtuk, repedés is keletkezhet. A gátizom ellazulásából adódóan szervi süllyedések jöhetnek létre: hólyag és végbélsérv, uterus prolapsusa, a hüvely bemenete sokszor tátongóvá válik, a váladék könnyebben eltávozik, így a hüvely kiszárad, sérülékenyebb lesz, és a hüvelyflóra felborul, ennek minden következményével. A fentiekért nem csak az izmok, de a terhesség, szülés során létrejött kötőszövet-, és idegsérülések is felelősek. A gáti területen létrejött változások miatt akár széklet inkontinencia, vagy aranyér is kialakulhat. Az organikus /szervi/ zavarokat funkcionális zavarok is kísérhetik, amik pl. fájdalmas együttlétben, orgazmuszavarban nyilvánulnak meg.

Felléphet kismedencei fájdalom szindróma, a medenceöv-gátizom területén, farokcsonttáji, lágyéktáji fájdalommal, aminek része a fájdalmas közösülés is. Jelentősen befolyásolja az intim területek, a gáti régió működését a környező izomterület állapota, a testtartás is.

A terhesség során a hasi izmok megnyúlnak, az egyenes hasizmok eltávolodnak egymástól /rectus diasztázis/, amely a szülés utáni hasfali gyengeséghez vezet. A hasfali bőr veszít rugalmasságából, megreped a bőr, /stria/ keletkezik. A terhesség során megváltozik a testtartás, ami már a terhesség alatt is deréktáji fájdalmakat válthat ki, de ez fennmaradhat a szülést követő időszakban is. A testtartás megváltozása, valamint a hasfali gyengeség tovább rontja az egyébként is kialakult gáti panaszokat.

Hasizom erősítő, egyenes hasizom, abdominalis, abdominális, hasizom edzés, hasizom tréning,
Mobile-Gym EMS hasizom erősítő elektrostimulátor

Ha a problémák 3 hónapnál tovább fennállnak, sürgős segítség kell!

A fenti problémák mérsékelhetőek, vagy egyesek megelőzhetőek megfelelő felkészüléssel. A felkészülésnek már a terhesség vállalása előtt el kellene kezdődnie. Az izmok előkészítése alapvető. Egy erős, rugalmas izom a nyújtásakor rugalmasabban reagál, túlnyúlás, sérülés nélkül tudja a terheket viselni, ill. a terhelés megszűnése után gyorsabban regenerálódik.

A sporttevékenység során kerülje a gát irányába történő préselést, a terhesség előtt kerülje a kifejezett és erős ugrálással járó sportokat, a nehéz súlyok emelését. A sportolás után lazítsa el izmait, nyújtsa azokat. Mielőbb kezdje el erősíteni a gátizmait megfelelőn helyesen végzett gátizom, kégel gyakorlatokkal. Figyelem! A helytelenül végzett gátizomtorna nem hogy javít, de ront a gátizom állapotán. Válasszon képzett trénert.

biofeedback gátizomtréner
Gátizom tornához Biofeedback Gátizomtréner

Önállóan gáti biofeedback készülékkel sajátíthatja el a helyes gátizommozgást erősítheti gátizmait, megtanulhatja azokat relaxálni, tudatosan működtetni. A gátizom biofeedback nemcsak felkészíti gátizmait a szülésre, de ha eleve gyenge izmokkal rendelkezik, vagy már szült és a gátizmok ellazultak, megfelelő használatával azok visszanyerik erejüket. Szülés után a medenceizmok gyengébbek feltétlenül fontos azok megerősítése, mert egy újabb terhelés, terhesség tovább ront az állapoton és maradandó inkontinenciához, gáti relaxációhoz vezet. Ne vállaljon terhességet amíg az izmait nem erősítette meg. Tanulja meg relaxálni gátizmait, ez segíti a szülés folyamatát. Soha ne kezdjen préseléssel járó hasizom erősítésbe szülés után, amíg a gátizmait nem erősítette meg. Szülést követően kialakult hasfali gyengeség miatt válasszon megfelelő tornagyakorlatokat azok megerősítésére. A gyenge hasizom testtartási zavarokhoz vezet, ill. ezzel együtt tovább rontja a vizelettartási problémákat.

6 dolog, amit a terhességre való felkészülés során meg kellene tenni gátizmai védelme érdekében

  • Válasszon az alkatának, fizikai állapotának megfelelő sporttevékenységet, erősítse hasizmait, a gátat körülvevő izomterületeket, a comb és a medenceöv izmait.
  • Tanuljon helyes légzéstechnikát.

  • Táplálkozzon egészségesen, kerülje a puffasztó ételeket, megfelelő étkezéssel kerülje el a székrekedést.

  • Figyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. Sportolás során az átlagosnál több folyadékot veszítünk, pótolja azt. A bőséges folyadékfogyasztás segít elkerülni székrekedést.

  • Készítse fel bőrét a testsúlygyarapodás okozta megnyúlásra használjon bőrpuhító krémeket, rendszeresen masszírozza a bőrét.

  • Figyeljen a helyes testtartásra, időben korrigálja az esetleges deformitásokat megfelelő gyógytornával, esetleges korrekciós segédeszközökkel.

Egyes országokban, pl. Franciaországban nagy hangsúly fektetnek a nők szülés utáni rehabilitációjára. A cél a nők megváltozott intim egészségének mielőbbi helyreállítása, a nők társadalomba való mielőbbi visszavezetése. Ennek érdekében a szülést követően 10-20 alkalommal re-educatios programban vesznek részt, melynek során hangsúlyt fektetnek a gátizomtorna elsajátítására. E célra kifejlesztett kórházi, és otthon használható készülékek segítségével megtanítják a szült nőknek hogyan erősítsék meg gátizmaikat, hogy elkerüljék a vizeletvesztést, kismedencei szervek süllyedését, szexuális zavarokat. Gyógytornászok segítenek a hasizmok működésének helyreállításában, a helytelen testtartás korrigálásában is. Intézményesített rehabilitáció során a hölgyek nincsenek problémájukkal magukra hagyva, és nem maguknak kell ezekkel a gondokkal szembesülniük, és mindenhol keresni, kutatni a megoldást, sokszor sikertelenül, hanem végigvezetik életük csodás, de kissé problémákkal terhes időszakán, Így örömmel tudják megélni az anyaságot és boldogabban vállalják a következő gyermekáldást.