>
Gombás hüvelyfertőzés

A nők mintegy 2/3-a életében legalább egyszer átesik hüvelyi gombás fertőzésen, sokan akár többször is.
Jellegzetes tünete  a sűrű, fehéres, sárgás, túrós, szagtalan hüvelyváladék. Erős viszkető –égő fájdalom a hüvelyben és a szeméremtestben, a szeméremtest kipirosodása. Jellemzően kíséri vizelési inger, hólyaghurut,  szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom.

A gombás hüvelygyulladásra a leginkább hajlamosító tényezők:

  • A megelőző antibiotikus kezelés,
  • Diabetes, a hüvely nyálkahártyáján felhalmozódó cukor kiváló táptalaj a gombák számára.
    édességek túlzott fogyasztása,
  • Immun- és a daganatos megbetegedések, illetve azok kezelése (sugárterápia): a szervezet legyengülése miatt nagyobb a fertőzésveszély.
  • Hormonális változások (klimax, várandósság, fogamzásgátlók alkalmazása.
  • Műszálas alsónemű szűk nadrág viselése.
  • Eltúlzott intim higiénia.
  • Stresszes életmód, fárasztó utazások gyengítik a szervezet védekezőképességét, így a fertőzésveszély nő

Gombás hüvelyi fertőzés kezelése esetén gombaölő hatású készítmények alkalmazhatók helyileg, illetve súlyosabb esetben szájon át alkalmazva, A kezelést követően elengedhetetlen a hüvelyi ökoflóra helyreállítása  probiotikumokkal.

Visszatérő fertőzések esetén a férfi partner  kezelése is elengedhetetlen. Még akkor is,  ha nem mutat tüneteket,  de mint tünetmentes hordozó párjukat könnyen visszafertőzhetik. A megkezdett kezelést mindig az orvos által előírt ideig folytassuk. Még akkor is, ha úgy látjuk, hogy a tünetek javulnak vagy akár meg is szűnnek!
A betegségtől a nemi élet fájdalmassá válhat. S bár a kezelés hatására a tünetek elmúlhatnak, csak a gombaellenes kezelés befejezése után éljünk nemi életet! Így ugyanis a hüvelyflóra egyensúlya hamarabb helyreáll, és a partnerünk megfertőzése, ill. a visszafertőződés is elkerülhető.

Helyes életmód vezetéssel  megfelelő intim higiéniával a hüvelyi fertőzések megelőzhetőek. Mint minden egyéb egészségügyi területen egyszerűbb, kevesebb költséggel, időráfordítással jár egy betegség megelőzése, mint annak kezelése.