Mi a megoldás, ha a párjával fájdalmas az együttlét?

Ezt az állapotot nevezi az orvosi szakirodalom diszpareunia-nak, mely nehezen kezelhető. A teljes gyógyulás hosszú folyamat, sok türelmet igényel mind a beteg mind az orvos részéről.

Szerző: Dr. Csorba Judit urológus

Mondok egy példát:

A történet a következő: jól szituált, csinos, ápolt hölgy jelentkezik gyakran visszatérő húgyúti problémákkal. Elmondja, hogy szinte havi rendszerességgel jelentkezik nála sürgető vizelési inger, vizeléskor égő, szúró érzése van, néha a vizelete még véres is. Az orvostól kapott antibiotikum ugyan megszünteti a panaszokat, de néhány nap múlva újra jelentkeznek. Már nem tudja mit kezdjen magával, a panaszokat elviselhetetlennek érzi, nem tudja normálisan élni az életét, a munkája során állandóan a vécére kell járnia, a fájdalomtól nem tud tökéletesen a munkájára sem koncentrálni. A párjával is megromlott a viszonya, mert a szexuális életét is zavarja a probléma. Konkrétan fájdalmas az érintkezés, sokszor a fájdalom lehetetlenné is teszi azt. Nem tud kellően ellazulni, de már vágyat sem érez az intim kapcsolat iránt.

Magára ismer kedves hölgyem?

Itt két problémával találkozunk

 1. A visszatérő hólyaghurut, ami a szexuálisan aktív hölgyek esetén nem ritka.
 2. A diszpareunia.

Az intim területek betegségeire is igaz, akár csak az életben, hogy nem minden fehér és fekete. Nemcsak a szervek szoros közelsége, de azok problémáinak egymásra épülése miatt is.
Egyik szerv betegsége könnyen ráterjed a másikra, így a tünetek összegződnek és előfordul, hogy megfelelő kezelés nélkül egy olyan lavinát indítanak el, ami egy nehezen kezelhető állapotba torkollik. Sokszor az egyszerű panaszok mögött komplex eltérések, történések állnak.

inkontinencia kezelése

A diszpareunia fájdalmas szexuális együttlétet jelent

Ez lehet visszatérő, vagy állandó fájdalom az aktus alatt, közvetlenül előtte, vagy utána is jelentkezhet. A kialakult diszpareunia nehezen, de kezelhető. A teljes gyógyulás hosszú folyamat, sok türelmet igényel mind a beteg mind az orvos részéről. Több szakterület együttműködését (urológus, gynecologus, pszichológus) szakértelmét és fizioterápiás módszerek együttes alkalmazását igényli. Mit is takar a diszpareunia jelensége?

Égő, szúró, feszítő, sokszor lüktető fájdalom a hüvelybemenetnél a behatoláskor vagy mély penetrációkor a hüvely mélyebb részein jelentkezik, kísérheti alhasi fájdalom, diszkomfort érzés, függetlenül az aktustól. Súlyosabb esetekben a fájdalom olyan nagy lehet, hogy a behatolást lehetetlenné teszi. Betegek beszámolnak arról, hogy a tamponhasználat is fájdalmas, vagy a nőgyógyászati vizsgálat okoz kellemetlenséget.

A diagnózis átfogó szemléletet igényel, nem csupán egy tünetet kell kezelni, az egész jelenség hátterét is fel kell kutatni.

A diagnózis felállításához, a megfelelő terápia választásához nélkülözhetetlen a panaszok teljes hátterének a tisztázása. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a páciens nyitott, vagy mi magunk érjük el, hogy megnyíljon. Sokszor nagyon nehéz a gondokkal szembenézni, ezekről beszélni, különösen ha ez az intimitás területét érinti. Fontos, hogy a már kialakult eltérések, kór állapotok, egy kóros kör, az úgynevezett circulus vitiosus részei, és ha ennek valamelyik láncszemén elérjük a probléma gyökerét, a segítség is könnyebb.

fájdalmas együttlét

különben sok-sok gyógyszerre költött pénzzel, fájdalommal, és időveszteséggel kell szembenézni. Egyik sikertelen kezelésből a másikba csöppenünk, nem csoda, ha a beteg közben türelmét veszti, elkeseredik, a bizalma is megcsappan, és ekkor valamilyen alternatív módot keres abban bízva, hogy ez majd segít, és tovább költi a pénzét, és telik az idő.

Mit tehet ebben az esetben a nő?

 • Kerüli a szexuális életet, ami ha megértő partnere van, egy ideig működik is, ellenkező esetben családi, partnerkapcsolati konfliktusok alakulnak ki.
 • Elviseli, végigszenvedi az aktust, közben sem ő, sem a partnere nem kapja azt az élményt, amit jelenthet egy együttlét. Sok-sok fájdalom lelkileg és testileg a nőt felőrli a partner kielégítetlensége és egy mindig problémás nő elviselése előbb utóbb konfliktusforrás lesz.
 • Segítséget kér.

Most nézzük meg, hogy milyen tényezők vezethetnek a fájdalmas együttléthez?

A hüvelybemenetnél jelentkező
fájdalom okai:

 • Hüvelyszárazság vagy nem megfelelő síkosodás: a hüvelyben számtalan mirigy helyezkedik el, amely váladékával a hüvely normális síkosságát biztosítja. Nemi vágy hatására megnő a váladék termelődése. Ezen mirigyek működése hormonfüggő, így a nemi hormonok mennyiségének csök-kenésével a hüvelyváladék termelődése is lecsökken. A nyálkahártya sorvad, szárazabb lesz. A sorvadt nyálkahártya sérülékeny. A panaszok lehetnek enyhék, de néha súlyosabb következményekkel is járhatnak. Nem kellő síkosodást eredményezhet a nemi vágy hiánya is, ami a menopauza részjelensége is lehet, de ettől függetlenül is megjelenhet. A nemi vágyat sok-sok tényező befolyásolja, többek között a párkapcsolati problémák, a stressz, az idegesség, érthető módon lecsökkenti azt. Belegondoltunk már milyen érzés lehetett anyáinknak akik szerelem nélkül házasodtak, éltek szexuális életet, és itt most ne beszéljünk azokról, akik évek óta rossz házasságban szenvednek. Bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak nem kellő síkosodást, így például fogamzásgátló szerek, antihisztaminok, egyes vérnyomás-csökkentők és depresszió elleni készítmények / paradox módon a depressziós beteg kedélye ugyan nő de a szexuális élete megromlik. Indul az ördögi kör. Sok kismama számol be hüvelyszárazságról közvetlenül a szülés után, szoptatás alatt, ami akár egy évig is eltarthat a probléma mélyülhet és megint itt vagyunk a körünknél. Hüvelyszárazságot okozhat még a túlzásba vitt intim higiénia, például gyakori mosakodás, hüvelyöblítés is. A hüvelyszárazság lehet relatív is, például gyors behatolás, előjáték hiánya esetén nem jön létre kellő síkosodás, ami az együttlétet fájdalmassá teheti.

 • Vaginizmus: kóros gátizom kontrakció az alapjelenség, ami megnehezíti, akár lehetetlenné is teszi a behatolást. A háttérben legtöbbször pszichés problémák állnak.

 • Különböző gáti sérülések, gyulladásos bőrbetegségek, a genitális területek ekcémája, allergiás reakciója különböző higiéniai termékekre, intimbetétre, vagy esetleg kondomra jelentkező allergiás bőrgyulladás vezethet fájdalmas közösüléshez. Hüvelyi szülés után a gátmetszés helye lehet fájdalmas, ami megnehezíti az együttlétet.

A hüvely mélyebb részénél jelentkező fájdalom okai:

A pénisz mély penetráció váltja ki a hüvely mélyebb részénél jelentkező fájdalmat. A fájdalom bizonyos helyzetekben, a nemi szerv bizonyos helyzetében fokozódik, ebben az esetben a folyamat hátterében akár komolyabb betegség is állhat, illetve a fájdalmas együttlét erre hívhatja fel a figyelmet. Semmiképp sem szabad elbagatellizálni, vagy szégyenérzet miatt titkolni. Alapos orvosi vizsgálatra van szükség.

Okai lehetnek:

 • a hüvely veleszületett rendellenessége,

 • akár egy szűk, rövidebb hüvely, hátrahajló méh,

 • és okozhat ilyen jellegű problémákat krónikus hólyaghurut,

 • endometriózis,

 • cukorbetegség,

 • petefészek ciszták, petefészek gyulladás,

 • a krónikus kismedencei fájdalom szindróma árész jelensége,

 • irritábilis bél szindróma,

 • hüvelyi sugárkezelés,

 • nőgyógyászati daganatos betegségek,

 • kismedencei szervek süllyedése (például a hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés),

 • hüvelyi műtétek szövődménye is lehet az állapot.

 • Inkontinencia miatt egyre több testbarát háló, szalag kerül beültetésre ezeknek a mellékterméke lehet viszonylag nagy számban a hüvelyi diszkomfort érzés, szexuális élet során jelentkező fájdalom.

 • Inkontinencia miatt végzett műtétek során a vagina rövidülhet, szűkülhet, ami fájdalomhoz vezet.

Diszpareuniában szenvedőknél nemcsak szervi okokat keresünk, bizony nagyszámú esetre jellemző, hogy pszichés faktor áll a háttérben. A betegeknél sokszor nehéz ezt a tényezőt előcsalogatni. A szégyenérzet sokszor nem engedi felszínre törni, tudatosan vagy tudattalanul nem akarunk emlékezni egy gyermekkori, vagy fiatal kori szexuális traumára, erőszakra. Nehezen deríthető ki a családi örökletes viselkedésformák eredete is. „Már a mama sem élvezte a szexet.„ A prűdség, a tájékozatlanság, a szexuális felvilágosultság hiánya, kiszolgáltatottság érzés, mind vezethet szexuális problémákhoz. Felmerül a háttérben a terhességtől, szüléstől való félelem, a stressz, önbizalomhiány, testképzavar. Sok esetben a probléma párkapcsolati nehézségekre, elhidegülésre hívja fel a figyelmet.

A kezdeti tüneteket produkáló nőknél a folyamat még visszafordítható, csak időben kell lépni, segítséget kérni. Amikor a probléma már a mindennapi életet is megkeseríti, a segítség sokkal nehezebb. Napról napra csak mélyülnek a gondok, a fájdalom fokozza a stresszt, a stressz fokozza a fájdalmat. A párkapcsolati problémák akár váláshoz is vezethetnek.