A gáton a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás szoros kontextusban van

A bőrön lévő baktérium flóra, a végbélnyílás környékén lévő bélbaktériumok, E. coli és a hüvelyi baktérium flóra egészséges körülmények között egységet képeznek. Az egyébként patogén kórokozók semmilyen megbetegedést nem okoznak. Az egység megbomlása a kismedencei szervek gyulladásához vezethet. A húgyutak csíramentesek, ahol a fentebb említett baktériumflóra szintén megtalálható. Nagyon gyakori jelenség, hogy a hüvely ökológiai flórájának felbomlása a húgyutak egészségére is kihat. Vaginális infekció az alsó húgyutak gyulladásával szövődhet, ill. a visszatérő húgyúti gyulladás hátterében is állhat.

Hólyaghurut cisztitisz

A húgyutak bakteriális infekciója következtében lép fel. A leggyakoribb kórokozója az E.coli, mely a normál gáton a hüvelyben a végbélnyílás környékén és a húgycső alsó szakaszában is megtalálható. Bizonyos hajlamosító tényezők hatására a felső húgyutakba bekerülve, ott megtapadnak, elszaporodnak és gyulladást váltanak ki. Ez az úgynevezett ascendáló fertőzés, a nők cisztitisze esetén a leggyakoribb fertőzési mód, de létrejöhet a fertőzés valamilyen infekciós gócból (pl. rossz fog, mandula gyulladás, tályogok) a véráram útján. A húgyutak és a béltraktus közötti nyirokutak általi fertőzés is lehetséges. A környező szervekről tovaterjedő gyulladások is okozhatnak húgyúti fertőzést. E.colin kívül egyéb patogén kórokozók (bélbaktériumok, proteus, pseudomonas, gombák) is szerepet játszhatnak az infekciók létrejöttében.

A húgyúti gyulladásokat többféleképpen kategorizálja az irodalom. Feloszthatók a fertőzés helye szerint: így megkülönböztetünk alsó (húgycső, húgyhólyag), és felső húgyúti (vese vesemedence) gyulladásokat. Kórlefolyás tekintetében lehet komplikált és nem komplikált az infekció. Nem komplikált húgyúti infekcióról akkor beszélünk, ha a  vizeletelvezető rendszer területén semmilyen rendellenesség nem található, a vizeletáramlás szabad, a szervezet védekező képessége normális. Minden más esetben komplikált gyulladásról beszélünk. Nem komplikált húgyúti gyulladások közé tartozik az egyébként egészséges fiatal nők egyszeri húgyhólyag és vesemedence gyulladása.

Húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezők

 1. Maga a női nem. A női húgycső rövid, 4-6 cm hosszú, a kórokozók rajta keresztül könnyebben bejutnak a húgyutakba.
 2. Vizeletpangás. Ha a húgyhólyagban a vizelet pang, nem tud teljesen kiürülni, a bekerült kórokozók elszaporodnak, gyulladást okoznak. Vizeletpangást kiváltó tényező lehet a kismedencei szervek süllyedése, ún.   hólyagsérv,  méhsüllyedés, hüvelyelőesés, ami a húgycső megtöretését, ezáltal a vizelet kiürítésének nehézségét, sokszor képtelenségét okozza. De vizeletpangás következménye a húgycsőszűkületnek  a hólyagban lévő húgycsőben elakadt köveknek, daganatoknak. Vizeletpangás a következménye a húgyhólyag  összehúzódó képességét csökkentő neurológiai betegségeknek.
 3. Csökkent folyadékfogyasztás, a vizelet bekoncentrálódáshoz vezet,  ami segíti a baktériumok elszaporodását , de a koncentrált vizelet irritálja is a húgyutakat, ami a meglévő tüneteket egyébként felerősíti.
 4. Kórházi kezelések során létrejött infekció, speciális kórházi törzsekkel nososcomklais infekciót jelent.
 5. Diabetes melleitus a húgyhólyag kontraktilitását csökkenti, vizeletpangáshoz vezet, ugyanakkor  a vizeletben lévő cukor a baktériumok elszaporodását serkenti.
 6. A hüvelyi baktériumflóra megváltozása. 
 7. Genetikai tényezők.
 8. Katéterezések, urológiai eszközös beavatkozások, húgyúti idegentest.
 9. Terhesség, a csökkent immunvédelem, a terhes méh kiváltotta húgyúti kompresszió és a gyakori eszközös beavatkozások növelik az infekciók gyakoriságát.
 10. Menopausa, az ösztrogének mennyiségének csökkenése, hiánya következtében  a húgycső hólyag nyálkahártya elvékonyodik, a környező izmok, (záróizom) sorvadnak, a húgycső nyitottabbá válik, a húgyutak védekező képessége csökken.
 11. A nemi szervek környékének teljes leborotválása, tanga típusú fehérnemű viselés oly népszerű napjainkban
  Nem bizonyított de nagyon  gyakran e két tényező  külön-külön de leginkább  együttesen a  fiatal, egyébként egészséges hölgyek, visszatérő húgyúti infekcióiért felelős. A tanga bugyi mintegy híd a végbélnyílás és húgycső, hüvely között, szabad áramlást biztosít a kórokozóknak, a szőrszálak védőszerepe megszűnik, a de maga a borotválás szőrtüsző gyulladást idézhet elő. A kis gyulladt szőrtüszőkről  az infekció könnyebben átterjed a húgycső, hüvely területére. Sokan hitetlenül állnak a kérdéshez, a divat sokkal erősebb Úr a hólyaghurutnál. Hiába a tanács,  nem hajlandóak változtatni és szinte havonta, 2 hetente járnak urológushoz. Akik viszont elfogadják az urológus tanácsát és változtatnak, látványosan elmúlnak a panaszok.
 12. Infekciós gócok a szervezetben (rossz fog, tályogok).
 13. Immunsuppressio, kemoterápián   átesett, transzplantált, daganatos  betegségek.
 14. Szexuális együttlét. Különösen a friss, össze nem szokott pároknál. Az aktus kiváltotta mechanikai sérülés vérbőség, az új kórokozók könnyen felszálló infekciót okozhatnak.
 15. Kismedencei szervek irradiaciós kezelése.
 16. Inkontinencia.