Szerző: Dr. Csorba Judit urológus

 

A szexuális együttlét során, ha fájdalom jelentkezik. A legszebb pillanatok rémálommá válnak, a férfi és nő szerelmi életének beteljesülésekor.  Mitől változott meg ez az érés? Sok-sok Hölgy teszi fel magában ezt a kérdést. Talán a szürke hétköznapok a családépítés, a karrier vagy az idő múlása. Vajon ezek okozzák a vágy csökkenését?

Az egykor áhított ölelés, miért okoz égő, szúró, feszítő, sokszor lüktető fájdalmat a hüvelybemenetnél? Boldogság helyett alhasi fájdalom, diszkomfort érzés, alakul ki. Súlyosabb esetekben a fájdalom olyan nagy lehet, hogy a behatolást lehetetlenné teszi. Betegek beszámolnak arról, hogy a tamponhasználat is fájdalmas, vagy a nőgyógyászati vizsgálat okoz kellemetlenséget.

Sajnos előbb-utóbb kialakul egy „negatív Pavlovi Reflex” a fájdalom miatt, amikor a hölgyeknek a szeretett férfival a szexuális aktus kellemetlenséget jelent. Ezt nevezzük diszpareunia-nak fájdalmas szexuális együttlétnek. Ez lehet visszatérő, vagy állandó fájdalom az aktus alatt, közvetlenül előtte, vagy utána is jelentkezhet.

16 hasznos tanács a fájdalmas együttlét (dispareunia) leküzdéséhez

1. Teremtsenek nyugodt, meghitt hangulatot az együttléthez.

2. A gyors aktus helyett törekedjenek a megfelelő idejű előjátékra.

3. Tapasztalja ki, hogy milyen pozíciókban a legkisebb a fájdalom, a fájdalommal járó testhelyzeteket az aktus alatt kerüljék.

4. Használjon vizes bázisú sikosítót.

5. Ösztrogénhiányos állapot esetén ösztrogén tartalmú lokális készítmények használata javasolható. Figyelem, mielőtt a gyógyszertárakban a recept nélkül kapható készítményeket megvásárolná, kérje ki orvosa tanácsát. Bizonyos betegségek, pl. emlő daganat vagy annak veszélye esetén kifejezetten tilos ezen készítmények alkalmazása.

6. Antibiotikus kezelés után, cukorbetegség során a hüvely vegyhatásának megváltozása indítja el a kellemetlen tüneteket. Használjon hüvelyi probiotikumokat a ph. visszaállítására. Hüvelyi, ill. hólyaggyulladások esetén nem javasolt a panaszok megszűntéig a szexuális együttlét, ugyanis a fájdalom, mint egy trigger mechanizmus elindíthatja a beteget azon az úton, ami diszpareuniához vezet.

7. Ösztrogénszerű hatással rendelkező ösztrogén receptor modulátor használata. (Magyarországon még nincs forgalomban.)

8. Hialuronsav tartalmú készítmények segítik a sérült nyálkahártya újrahámosodását, javítják a szövetek vérellátását, rugalmasságát.

9. Használjon intim mosakodó készítményeket a hüvelyi ph. védelme érdekében. Kerülje az irritáló intim sprayket krémeket. Előfordul, hogy a tisztasági betét vált ki hüvelyi irritációt, ilyenkor kerülje azokat.

10. A hüvelyszárazság, gáttáji gyulladások, a fájdalom a gáti izmok görcsös állapotához, fájdalmas összehúzódásához vezet, ugyanúgy, mint vaginizmus esetén (ami hasonló körülmények között kezdődhet, a határok a diszpareunia és vaginizmus között ingen elmosottak) A spasztikussá vált izmok relaxációja, működésének tudatos irányítása a gyógyulás alapvető tényezője. A hüvelyszárazságon kívül a legnehezebb feladat a kóros izomműködés helyreállítása..

 

A gátizom működés helyreállítása nélkül nincs gyógyulás!

Ennek eszközei: gátizomtorna, az izomműködést az ellazulás mértékét pontosan mérő
gáti biofeedback, gáti elektrostimuláció

biofeedback gátizomtréner, intimtornához gátizomtréner enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,
Vizelet inkontinencia kezeléshez – Pelvifine gátizom elektrostimulátor, gátizom erősítő fizikoterápiás készülék

11. A spasztikus izmok masszázsa.
12. Triggerpont masszázs, manuál terápia.
13. Aktus előtt vett meleg fürdő segíti a gátizmok és a lélek ellazulását.
14. Autogén tréning, relaxációs technikák elsajátítása, jóga.
15. Párkapcsolati terápia, pszichoanalízis.
16. Hangulatjavító könyvek, videók nézése, stressz csökkentése.