Inkontinencia kezelése, vizelttartási probléma, Intimtornához Biofeedback Gátizom tréner, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,

Kapcsolódó termék

Biofeedback intimtréner

Biofeedback gátizomtréner

>
Inkontinenciáról általában

Valamennyi ember születéskor inkontinens. Szüleik tanítják meg, hogyan kontrollálják a hólyagműködést, mialatt számtalan neurologiai reflexkör aktiválódik. A normál vizelési ciklus tárolási és ürítési fázisból áll.

A hólyag telődik, de a hólyagon belüli nyomás nem nő. A húgycsőzáró izom és a gátizom összehúzott állapotban van.

A vizelet ürítésekor a húgyhólyagizom összehúzódik, megnő a hólyagon belüli nyomás, a záróizom ellazul.

Biofeedback a hólyagműködés szabályzása.
Egészséges körülmények között a vizelet ürítése és tárolása bonyolult neurológiai szabályzás alatt áll és tudatosan befolyásolható.

Abban az esetben, ha a vizeletürítés akaratunktól függetlenül jön létre inkontinenciáról beszélünk.

A női inkontinenciáról megdöbbentő adatokkal találkozunk az irodalomban: 20-40 %-os gyakorisággal fordul elő.  Ezek az adatok közel sem objektívek, kérdőívek feldolgozásából nyertek, a valós számokat nem ismerjük. Magyarországon 5-600.000 nő szenved inkontinenciában. Bármely életkorban előfordulhat ez az állapot. Kezdete különféle lehet, talán a leggyakrabban terhesség, szülés után jelentkezik, majd a középkorú, ill. idős nőknél éri el a tetőpontját általában.

Mi az oka hogy nem tudunk pontos adatokat?

Az egyik ok, hogy a nők nem beszélnek róla, mert szégyellik, nem osztják meg problémájukat barátnőjükkel, sőt sok esetben a közvetlen hozzátartozójukkal sem. Kellemetlen szembesülni a ténnyel, hogy minket is elérhet ez az állapot. Másrészt különösen közép-, vagy időskorúak a korral együtt járó kellemetlenségnek tekintik, úgy gondolják, hogy tenni ellene úgysem lehet. A vizeletcsepegés okozta kellemetlen szagok, az akaratlan vizeletvesztéstől való félelem önkéntes izolációhoz vezet. Kerülik a társaságot, sőt még a családon belüli izoláció sem ritka. Ennek súlyos depresszió lehet a következménye. Beszűkül a párkapcsolat, örömtelenné válik a szexuális élet, a nők önbecsülése csökken, elveszítik nőiességüket.Tudni kell, hogy az állapotnak egészségügyi vonatkozásai is vannak. A vizelettel szennyezett, állandóan nedves gát bakteriális fertőzésekre rendkívül érzékeny. Bőr- és hüvelygyulladás, húgyúti fertőzések léphetnek fel, melyek nehezen kezelhetőek, állandóan kiújulnak. Bármennyire is nem beszélnek róla, azért mindenki keres valamilyen megoldást erre a kellemetlenségre. Van aki úgy gondolja – és sok reklámból is ez cseng ki – hogy ha a kifolyó vizeletet betéttel vagy pelenkával felfogja, akkor már teljes és egészséges életet éhet, több teendő nincs is. Főleg olyanoknál tapasztalható ez a szemlélet, akik beletörődésre hajlamosak, és a korral járó problémának tekintik a vizeletcsepegést, vagy önmagukkal szemben igénytelenek. Vannak, akik különböző alternatív megoldásokat keresnek. Különböző jóga és fitnesz gyakorlatot végeznek több-kevesebb sikerrel. Sokszor többet ártanak ezek a módszerek, mint használnak. Szakemberhez az érintettek csak 20-30 %-a fordul. Ezt az weboldalt azoknak ajánlom, akik keresik a megoldást, tenni akarnak egészségük megőrzése, helyreállítása érdekében. Remélem, hogy a szkeptikusoknak is fel tudom hívni a figyelmét arra, hogy bármilyen életkorban és állapotban van megoldás, csak akarni kell és tenni kell érte.