Akut hólyaghurut

Hirtelen kialakuló heves hólyagtáji fájdalom gyakori fájdalmas vizelés, vizelési kényszer,  vizelés végén jelentkező görcsszerű fájdalom, a vizelet csíp, szúr. Gyakran lehet véres a vizelet , ami rémisztő lehet a beteg számára, időnként inkontinenciával társul. Az egyébként is meglévő inkontinens panaszok felerősödhetnek. Enyhe esetben a panaszok spontán megszűnhetnek, de leginkább kezelést igényelnek.

húgyhólyaghurut, cystitis, Inkontinencia, felfázás, csíp a vizelet, Baktérium a vizeletben, E.coli, Enterococcus,

A kezelőorvos/ háziorvos, urológus/ enyhe, kezdődő esetben fitoterápiát alkalmazhat, ill. antibiotikus kezelést ír elő.
Egyszeri, avagy 3-5 napos empírikus (tapasztalati alapon) antibiotikus kúrát követően ill. már az alatt a tünetek fokozatosan megszűnnek . Újabb kezelés, a terápia előtt vizelettenyésztés nem szükséges. Minden egyéb esetben, amikor komplikált cisztitisz lehetősége felmerül, vagy visszatérő infekcióról van szó, a kezelés megkezdése előtt vizelettenyésztés szükséges.  A tenyésztés eredményétől függően a kórokozó antibiotikum érzékenységének megfelelő kezelést kell alkalmazni. Előfordul, hogy a kezelés hatására a tünetek javulnak de nem szűnnek meg. Ilyenkor felmerül, hogy  az alkalmazott antibiotikumra rezisztens kórokozó hozta létre a betegséget, reinfekció történt, vagy valamilyen komplikáló tényező áll a háttérben. Ebben az esetben vizelettenyésztésre van szükség, ill. a komplikáló tényezők felkutatására.
Minden esetben törekedni kell a megelőzésre, ill. az antibiotikus terápia következtében létrejött hüvelyi flóra megváltozásának helyreállítására, ill. védelmére.

Megfelelő intim tusolók, szájon át, ill. helyileg használható probiotikumokat alkalmazunk, megelőzésként tőzegáfonya szedést vagy tea, szörp, formájában történő fogyasztását javasoljuk.

Nagyon sok nő életében a hólyaghurut visszatérő jelleggel megjelenik, újabb és újabb panaszokat okozva. Sokszor egyik infekcióból alighogy kijött az illető és máris ott van a következő. Ez rendkívül megnehezíti a mindennapokat, elkeseredettnek, tehetetlennek érzik magukat. Ez a tehetetlenség érzés sokszor a kezelőorvosban is felmerül.

A visszatérő hólyaghurut (fél év alatt kétszer vagy egy év alatt 3 vagy több infekció) esetén  mindig ki kell deríteni  a hajlamosító tényezőket, ill. célzott kezelést kell alkalmazni vizelettenyésztés alapján. Kezelése komplikált  nagy odafigyelést igényel. Urológiai és nőgyógyászati vizsgálat alapvető, némely esetben más szakmák bevonására is szükség van.