>
TV2 riport Dr. Csorba Judit urológussal

Dr Csorba Judit urológus főorvos vagyok. Évek óta foglalkozom az inkontinencia témakörével. Szakrendelésemen megjelent nőknek próbálok állapotuknak legmegfelelőbb terápiát javasolni, ha szükséges konzervatív, vagy műtéti megoldást nyújtani. Egy rendelési idő alatt a betegekre jutó vizsgálati idő meglehetősen szűkre szabott, nem sok lehetőség nyílik arra, hogy betegségükkel kapcsolatban alaposabb felvilágosítást adhassak, és a kezelési lehetőségek széles tárházára felhívjam a figyelmet. Nőként így szívügyemnek tekintem, hogy a nők testi, pontosabban az intim testtáji egészségének megőrzését, helyreállítását elősegítsem. Rendelésemre nem csak inkontinencia, hanem egyéb urológiai problémákkal is jelentkeznek betegek.

  • Nagyon sokszor találkozom fiatal páciensek, és idősebb hölgyek hólyaghurut, visszatérő cisztitiszek problémájával külön –külön, illetve egyéb hüvelyi gondokkal szövődött eseteivel, (mint hüvelyszárazság hüvelyi diszkomfort, hüvelyfolyás, gáttáji égő fájdalom).
  • Gyakran találkozom szexuális funkciók zavaraival. Sok hölgy egy bizonyos kor után fél, illetve nem mer párjával szexuális kapcsolatot létesíteni a fenti panaszok miatt. Ez akár a párkapcsolat megromlásához vezethet.

Gyakran már a belépő páciens arcán látható a testi és lelki szenvedés, a hiábavaló küzdelem, aztán a minden feladása. Úgy gondolom, hogy ezeket a problémákat komplex folyamatnak kell tekinteni, és megoldani is egységben kell. Ezen a weboldalon szeretném tanácsaimat részletesebben, közérthetően elmondani, olyan fizioterápiás megoldásokat javasolni, amelyek mindenki számára elérhetők, megfizethetők, otthon, nyugodt körülmények között használhatók. Az intim területek egészségének megtartása, helyreállítása érdekében tapasztalatom szerint hatékony készítményeket javaslok.

Arra biztatom a hölgyeket, hogy próbálják ki az új, innovatív menstruációs kelyheket a régi, sokszor kellemetlenséget okozó menstruációs védelem helyett, és használják bátran a gátizom erősítő tréner gépet (Biofeedback gátizom tréner). Ha érezzük a problémát melyek ugyan rendkívül kellemetlenek, de nem életveszélyesek, hajlamosabbak vagyunk a szőnyeg alá söpörni, nem foglalkozni vele, hiszen annyi minden más is van az életünkben (pl. a gyereknek cipő kell, a férjünk szeretne egy új mobiltelefont). Ezeket fontosabbnak tartjuk, mint saját magunk intim egészségét. Én azt mondom, ez ne legyen így! Igenis legyünk fontosak saját magunknak, legyen fontos a saját magunk testi és lelki egészsége, legyünk büszkék nőiességünkre!

Intim egészségünk növeli önbizalmunkat, ami kihat a magánszféránkra, környezetünk hozzánk való viszonya is megváltozik. Érezzük párunk megbecsülését, szeretetét.

Hölgyeim, egészségük érdekében a változtatásokért harcra fel!

Soha sem késő!