Intimorvoslas

A nőiesség esszenciája az intim egészség

Az inkontinencia kialakulása megzavarja és felborítja ezt az egészséges állapotot. Fontos a megfelelő tájékoztatás, hogy mi legmegfelelőbb módszer  az inkontinencia elleni védekezésben.

A  terhesség, a szülés, elhízás, és a megerőltető sportolás  jelentős terhelést jelent a női intim egészségre.

Inkontinencia kezelésében milyen gyakori tévhitek vannak?

Ilyen például a vizelet visszatartása: gyakran hallottam vissza, hogy azt tanácsolták, amikor pisil az ember, utána zárja el, és ezt ismételgesse ötvenszer vagy százszor. Azonban ez nem helyes! Ez a hólyag beidegzését nagymértékben megbolondítja, és úgy fog rá reagálni a hólyag, hogy nem tudja kiüríteni a vizeletet.

De mondok másikat: neves újságban olvastam azt a tanácsot, hogy a fürdőkádban hanyatt fekve felfelé pisilés biztos hasznos, mert edzi az izmokat. A média tele volt azzal a tanáccsal is, hogy a buszon állva, vagy öt szatyorral közlekedve mozgassuk a gátizmainkat. Csakhogy ezek mind helytelenek: téves elgondolás, hogy a gátizomtorna medencebillegetésből áll. Találkoztam már olyan nővel is, aki tampont használ, ami alátámasztja a húgyhólyagot. A víz és vízhajtók megvonása szintén nem helyes – ezt sok beteg kipróbálja. Különböző készítmények reklámjával is találkozom, így például bizonyos formájú cipők, gyógykészítmények alkalmazását javasolják inkontinencia, hiperaktív hólyag kezelésére. A gésagolyókkal nincs probléma, ha nem túl nagyok. Ha mozgatja a nő a golyókat a saját izmával, az nem jó, mert az egy aktív mozgás. A hüvelysúlyokkal is hasonló a helyzet: be kell tenni a hüvelybe, és magunkkal cipelni, amíg magától ki nem esik. Ennek hatékonyságáról nem vagyok száz százalékig meggyőzve, ezektől elfárad az izom. Nagyon hasznos ellenben a valódi gátizom torna.  A természetgyógyász is próbál fű-fa-virággal orvosolni, de ez veszélyes, mert ki kell deríteni, hogy milyen probléma áll a tünetek hátterében. Nem elég, ha a nő eljár tornázni, lehet, hogy gyakori, esetleg véres vizeletet okozza. Ha ezt nem derítik ki, akkor nem oldódik meg a probléma. – Ezek a próbálkozások azért is veszélyesek, mert húzzák az időt, nem? – Így van! És addig-addig húzza az időt a beteg, míg már konzervatív módon nem lehet megoldani, hanem operálni kell!

A valódi megoldás épp ezért a prevenció lenne, az életmódbeli változás. Érdemes már fiatal felnőtt kortól odafigyelni ezekre, mert nagyon sok fiatal hölgynek van ilyen problémája. Van olyan fiatal páciensem, aki óránként megy a vécére. Érdemes gáttornát igénybe venni, de azért egy fontos dologgal vigyázzunk: ma már rengetegen tartanak edzést, olyanok is, akik csak hellyel-közzel vannak tisztában az élettani dolgokkal. Éppen ezért meg kellene válogatni, kihez fordulunk, hiszen ebben a témában csak a szakember, tehát az anatómiát jól ismerő ember nyújthat segítséget.