Gátizom torna hatékonyan az inkontinencia kezelésére

Dr. Csorba Judit urológus Főorvos vagyok, 2001-óta foglalkozom női gátizom tornával és női inkontinencia szakterülettel.

Egy hatékony módszert a gáti biofeedbackt ajánlom az érdeklődő hölgyeknek a gátizom torna helyes végzéséhez és a gáti izomzat gyors megerősítéséhez.

biofeedback gátizomtréner, intimtornához gátizomtréner enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,
Igen érdekel a termék!

Miért fontos a nők életében a medencealapi izmok tréningje?

Hasonlóan a testünk többi területén elhelyezkedő izmokhoz a gátizmoknak edzetlensége is sorvadáshoz vezet, melynek következtében ezek az izmok elveszítik funkciójukat. Mindennapi körülmények között ezek a működések nem tudatosulnak szinte soha nem foglalkozunk ezen terület izmainak karbantartásával. Egy nő életében a gátizmainak megfelelő védelmét, már a teherbe esést megelőzően meg kell kezdeni. A szülés jelentősen megterheli a medence alapi izmokat. A terhesség, a szülés gátizom gyengüléshez vezet, mindezek rizikófaktorok az aranyér és az inkontinencia kialakulásában. Az inkontinenciában szenvedő nők nagy többsége a szexuális élet során is tapasztalhat vizeletvesztést. Ez az állapot annyira zavarhatja őket, hogy kerülik a nemi életet. Tanulmányok igazolják, hogy az inkontinencia, az akaratlan vizeletvesztés és az orgazmusra való képesség csökkenéséért a gyenge gátizom felelős. A szégyenérzet miatt csak a hölgyek 20-30%-a fordul orvoshoz. Az inkontinencia tabu témának számító „betegség”, miatta beszűkül a partnerkapcsolat, csökken a szexuális aktivitás,  a házasság zátonyra futhat.

“A medence alapi izmok tréningje, alkalmazása Arnold Kegel amerikai szülésznőgyógyász nevéhez fűződik.”

Az egészséges gátizmok, a medencefenék záró izmainak feladatai:

 • a hasűri szervek alátámasztása,
 • a vizelet akaratlan kiömlésének megakadályozása, a végbél-, és húgycsőnyílás zárása és nyitása, ezáltal a kontinencia megtartása,
 • a normális hüvelytónus megtartása,
 • szülés során a szülőcsatorna létrehozása,
 • a szexualitásban is fontos szerepe van, mely pozitív hatással bír a partnerkapcsolatra
Intimtornához Biofeedback Gátizom tréner, enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,
dr. Csorba Judit Urológus

Hogyan erősítsem a gátizmomat hatékonyan, milyen módszert válasszak?

Orvosként az objektív, mérhető módszerek híve vagyok, nőként, és gátizom torna gyakorlóként a diszkréciót részesítem előnyben. A gátizom torna nem tömegsport, de minden nőnek szüksége van rá. Ha megnézünk egy példát: a fitneszedzések során hatékonyabb a fejlődés egy személyi edző segítségével, hiszen korrigálja, kontrollálja az egyes izomcsoportok erősítését.

Mi az oka annak, hogy az önállóan végzett gátizom torna nem hozza a várva várt eredményt?

Sokan rövid idő alatt feladják a gátizom tornát. Úgy érzik, hogy a tanfolyamon, ahova jártak, el tudták sajátítani a gyakorlatokat, mégsem tapasztalnak javulást.

A gátizom torna végzésénél több hiba is felmerülhet:

 • Valószínűleg nem a megfelelő izomcsoportokat tornáztatta. A környező izmok, mint farizom, combizom, hasizom sok esetben a gátizommal együtt összehúzódik. A comb és farizmok összehúzása azt a hamis képzetet alkotja, hogy a gátizmot tornáztatjuk, a hasizmok szinkron összehúzódása pedig nemhogy javítana, de inkább ront a helyzeten, növeli a gátra irányuló terhelést, rontja a gátizom funkcióját. Az eredmény elmarad, de előfordul, hogy a helyzet még romlik is
 • Unalmasnak tartják, naponta rituálészerűen elvégezni a gyakorlatokat. Kezdetben semmilyen előrelépést nem tapasztalni a nem kitartó egyéneket feladásra ösztönzik. Néhány napig még elvégzik a gyakorlatokat, aztán teljesen abbahagyják. Sokan nem megfelelően, nem kellő ideig végzik a gyakorlatokat, gyorsan szeretnék letudni a napi penzumot. Néhány kapkodva elvégzett gyakorlat csak a lelküket nyugtatja meg, de az bizonyos, hogy nem hatásos. A koncentráció, a magunkra figyelés alapvető fontosságú.
 • Hiányzik a motiváció. Kezdetben egy új dolog esetén mindenki nagyon lelkes. Gyerünk, csináljuk, erősítsük a gátizmot, legyünk fittek az intim testtájékon! Aztán csináljuk, csináljuk, de nem tudjuk, hogy jól tesszük-e valóban? Dolgozik-e a gátizom, ha igen, akkor milyen mértékben, milyen erővel húzódik össze, milyen a fejlődés? Nincs visszajelzés.
 • Nem megfelelő a relaxáció. Két izomkontrakció között lényeges a gátizom teljes ellazítása. Relaxació alatt az addig összepréselt erek visszanyerik eredeti tágasságukat, visszatér a megfelelő keringés, az izom tápanyagot, oxigént kap, a salakanyagok elszállítódnak. A nem megfelelő relaxáció során ez nem történik meg, romlik a gátizom vérellátása, a salakanyagok felszaporodnak, az izom kifárad, nem fejlődik. Egyébként is izmaink ellazítása, testünk relaxálása szervezetünket feltölti. Tapasztalják ezt a testépítéssel, testkontrollal foglakozók, hogy a kipihent, jól táplált izom sokkal intenzívebben fejlődik, ez hasonlóképpen igaz az intimtájék izmaira is.

Mindezek miatt ajánlok egy módszert, egy személyi trénert, egy társat a harcban. Mérhetővé válik a fejlődés. Ez egy diszkréten, otthon használható gátizom trénergép. Biofeedback gátizom trénerrel növelheti a gátizomtorna hatékonyságát!

Ez a módszer azoknak az igényes nőknek segít, akiknek nem csak a külső testi megjelenés fontos, hanem gátizmaik edzésével is tenni akarnak egészségükért, jó párkapcsolatukért.

Mit tud nyújtani Önnek a Biofeedback gátizomtréner?

 • Segítségével az izomműködés helyessége lemérhető.
 • Biztos, hogy a megfelelő izmokat tornáztatja, a készülék visszajelez, mint egy személyi edző, segíti a gyakorlatot.
 • Leméri a gátizom nyugalmi tónusát, látható az izom összehúzódás ereje.
 • Látható a relaxáció mértéke.
 • Minden nap felméri az aktuális állapotot, követi a fejlődést.
 • A fejlődés maga motivál a minél jobb teljesítményre.
 • Nem engedi a figyelem elkalandozását, ösztönöz az önmagunkra való figyelésre, a gátra való koncentrálásra.
 • Gyorsabb a fejlődés. Az okos telefon applikációval izgalmassá, játékossá tehető a gyakorlás. Növeli a közösséghez tartozás élményét. Nem lesz egyedül, látható, hogy sok-sok ezer nő hasonló problémával él, és tesz a megoldás érdekében.
intimtornahoz-biofeedback-gatizomtrener
Igen érdekel a termék!

Kapcsolódó cikkek