Vizelet inkontinencia kezelésének módszerei

Szerző: Dr.Csorba Judit urológus


I. vizelet inkontinencia kezelésének konzervatív módszerei

1. Szoríts és lazíts (Gátizom torna, avagy medencealapi, kegelizom torna)

A gátizom tornának a mindennapi rutin részének kellene lennie egy nő életében.

A gátizmok megerősítése javítja a húgyhólyag és a végbél záróizmok működését, nincs többé csöpögés, akaratlan szél és székletürítés, széklettel szennyezett fehérnemű, megelőzhetőek a genitális süllyedések, mint a hólyagsérv, végbélsérv, méhelőesés. Élvezetesebb lesz a szexuális együttlét az ön és partnere részére.
A gátizom torna nem más, mint az izmok összehúzása és elernyesztése. De ez ilyen egyszerű? Valójában nem. Ezeknek az izmoknak a működése a mindennapokban nem tudatos, nem olyan egyszerű, mint amikor összeszorítjuk a farizmainkat, megfeszítjük a bicepszünket. Nagyon erős koncentrációt igénylő tevékenység. Először meg kellene hogy érezzük ezeket az izmokat, majd helyesen kell végezni a szorítást, csak a gátizmokat dolgoztassuk, ne  használjunk járulékos izmokat. Járulékos izmok  működtetése hamis érzetet kelt, azt gondoljuk, hogy gátizom tornát végzünk, pedig nem, csak a far vagy hasizmunkat szorítgatjuk.
Mik a  járulékos izmok? Ide tartozik a farizom, hasizom, combizom, rekeszizom. Ezen izmok működtetése kegel gyakorlatok alatt a gátizomra irányuló terhelést fokozza,  és nemhogy javítana a helyzeten, de a meglevő tüneteket súlyosbíthatja.

2. Vizelet inkontinencia kezelés Gátizom erősítő biofeedback készülékkel

Biztos hogy a megfelelő izmokat tornáztatja?

A nők többsége még ma sem érti, miért fontos a gátizmok megerősítése. A kis gátizom tornával foglalkoznak, vagy egy tanfolyamra iratkoznak be, vagy könyvből, esetleg videofelvétel, vagy internet segítségével próbálják a gátizom gyakorlatokat végezni. Többségük nem tudja helyesen elsajátítani, végezni a gyakorlatokat. Csak úgy gondolják, hogy a helyes izmokat használják.
Ha megmérnénk ezen izmok  működését, azt látnánk, hogy szinte semmi sem történik, csak a járulékos izmok fals működése képezte a képzetet hogy kegel gyakorlatot végez az illető hölgy.
Sokáig gyakorolnak, és az eredmény nem jelentkezik. Sajnos ekkor feladják a küzdelmet, és abbahagyják a gyakorlást, elkönyvelve, hogy a gáti torna semmire sem jó,  pedig ez nem így van.

 

A biofeedback (ejtsd: biofídbek), jelentése biológiai visszacsatolás, egy visszajelzés arról, hogy testünk miképp  működik.

Az ázsiai, keleti emberek kultúrájára jellemző az elmélyülés és a mozdulataik megfigyelése. Biofeedback elvén alapul a jóga, melynek gyakorlásával testhőmérsékletüket, légzésüket, fájdalomtűrő képességüket befolyásolják a jógik. Biofeedback elvét alkalmazza egy élsportoló is, hiszen a folyamatos gyakorlással tökéletesíti a mozdulatait, és egyre ügyesebb, gyorsabb és hatékonyabb lesz.

Hajlamosak vagyunk csak a testünk látható részeivel foglalkozni, egy a combizom vagy karizom szembetűnőbb, mint a gátizom. Mivel a gátizom erősítése általában nem foglalkoztat bennünket, ezért észrevétlenül sorvadásnak van kitéve.

A kegel torna helyes végzéséhez kifejlesztettek olyan készülékeket, amelyek a torna alatt folyamatosan visszajelzéssel szolgálnak a gyakorlat helyességéről, mérik az izomerőt és regisztrálják a fejlődést. Tehát mérhetővé teszik az eredményt. Így az gátizom tornát végző folyamatosan biztos lehet abban, hogy a megfelelő izmokat helyesen tornáztatja és a készülék, mint egy személyi edző, folyamatosan kontrollálja, segíti a gyakorlatokban.

 

biofeedback gátizomtréner, intimtornához gátizomtréner enterococcus sp okozta húgyúti gyulladás, Escherichia coli baktériumok okozta fertőzés, inkontinencia, hólyaghurut,
Gátizom torna Biofeedback gátizom trénerrel

A fejlődés mérhető, regisztrálható!

A szubjektív „úgy gondolom, hogy tornázok” helyett  a biztos tudatban, napi gyakorlással az eredmény hamar jelentkezik.

Kiknek javasolt: a biofeedback?

 • Inkontinencia kezelésére:
 1. Enyhe és középsúlyos stressz inkontinenciában, rendszeres használattal a panaszok megszűnnek.
 2. Súlyos inkontinenciában a panaszok enyhülnek.
 3. Urge inkontinenciában a gátizom erősítése a hólyagizomra negatív feedback hatással bír, azaz a hólyag ingerlékenysége csökken.

 

Fontos: sürgető vizelési ingerek hátterében sokszor egyéb betegség is állhat, ezért urológus vizsgálata a kezelés előtt kötelező.

 • Megelőzésre: pl. a krónikus székrekedéssel küzdőknek, asztmás betegeknek javasolt a vizeletcsepegés megelőzése céljából a gátizmok megerősítése, mivel a krónikus terhelés a gátizmok sérüléséhez, meggyengüléséhez vezet.
 • Szülés utáni rehabilitáció céljából: fontos eleme a gátizmok erősségének, funkciójának helyreállítása, a maradandó inkontinencia elkerülése céljából.
 • Szülésre való felkészüléshez: az izmos szülőcsatorna  megfelelő erőssége, tágulékonysága segíti a magzat kitolását, csökkenti a sérülések lehetőségét, a gátizom könnyebben nyeri vissza rugalmasságát.
 • Klimax idején: az addig meglevő panaszok felerősödnek, ill. ekkor jelentkeznek. A panaszok megszüntetése érdekében fontos a rendszeres gyakorlás, aminek hatására megszűnik a vizeletcsepegés.
 • Hüvelyszárazság esetén: kismedencei fájdalmak enyhülnek, a visszatérő cisztitisek megszűnnek.
 • Szexuális problémák esetén: A szexuális életben a gátizmoknak nagyon fontos szerepük van, biztosítják a hüvely feszességét, rugalmasságát, orgazmus alatti összehúzódásuk fokozza a szexuális élvezetet. Kitágulásuk esetén a szexuális élvezet jelentősen csökken, vagy megszűnik mindkét partner részéről.

.Gondoljon gátizmaira, és erősítse azt bármely életkorban!

 • A gátizmok görcsös állapota esetén: sokan halottak már a vaginizmus problémájáról, ahol stressz vagy egyéb kóros  történések folytán a hüvely a szexuális aktus során görcsös állapotba kerül, lehetetlenné téve a behatolást, ill. fájdalmat okozva  a feleknek. A biofeedback segítségével a gátizmok tudatos elernyesztése segíti az együttlétet a gáti torna áthangolja az izmokat.
  Erős fizikai aktivitást, nehéz sportokat folytatóknál csak idő kérdése, hogy mikor jelentkezik az inkontinencia, és kismedencei prolapsus. Gondoljanak a gátizmaikra, erősítsék meg, mielőtt a probléma kifejlődik.
   3. Vizelet inkontinencia kezelés elektroterápiával ( neuromuszkuláris stimulálás) 

A gátizmok elektromos stimulálását jelenti, ez törtéhet intravaginalis kezeléssel, vagy a bőrön keresztüli stimulálással. Azoknak javasolt a gátizmok erősítésére, akik valamilyen oknál fogva nem tudják megérezni megtalálni kegel izmaikat, ebben az esetben a kezelés bevezetésére ajánljuk használatát, ill. azoknak, akik neurológiai ok miatt nem tudják mozgatni izmaikat. Nagyon sokan ha orvoshoz fordulnak olyan megoldást keresnek, ahol nekik aktívan nem kell részt venni a gyógyító folyamatban. Ők valószínűleg a felajánlott kezelési módok közül ezt a megoldást fogják választani.  Használata urge inkontinenciában is javasolt.

 
vizelet inkontinencia kezelése, inkontinencia, intim torna, gátizomtorna, szülés utáni inkontinencia

 

 4. Vizelet inkontinencia kezelés életmódbeli tanácsokkal, életviteli változtatásokkal
 • testsúlycsökkentés
  Elhízott betegnél a testsúly csökkentése jelentősen javítja az állapotot, csökkenti az inkontitnenciát
 • fizikai megerőltetés kerülése
  Az inkontinencia kialakulásához hozzájárulhat a nehéz fizikai munka, megerőltető emelések, megerőltető sport pl. súlyemelés, préseléssel járó sportok. Ebben az esetben nemcsak inkontinencia, de különböző genitális süllyedés, hólyagsérv, végbélsérv méhelőesés előfordulhat. Inkontinenciával együtt és külön-külön is .
  Enyhe fokú  inkontinencia gyakori probléma a versenyszerűen sportoló, vagy állandó testedzést folytató nők körében is. Pl. futás, aerobic órákon nem ritka ez a probléma. Sok fiatal nőt megrémiszt, vannak, akiket ez oly mértékben zavar, hogy kénytelenek abbahagyni a sportot, vagy betéttel végzik a testedzést.
  Válasszák testalkatuknak és koruknak megfelelő sportot, kerüljék a préseléssel járó gyakorlatokat, hasonlóan a testünk többi területén elhelyezkedő izmokhoz a gátizmainknak is szüksége van edzésre.
 • dohányzás megszüntetése
  Az általa kiváltott heves köhögés hozzájárul a gátizom gyengüléséhez.
 • a kávé, tea fogyasztásának mérséklése
  Vízhajtó tulajdonságánál fogva  rontja az egyébként is meglévő tüneteket, a csípős fűszeres ételek hólyag irritabilitást okozva rontja a tüneteket, kerüljék azokat.
 • folyadék megszorítás?
  Sokan úgy gondolják, ha kevesebb folyadékot fogyasztanak, akkor csökken az inkontinencia, azonban ez inkább a vizelet bekoncentrálódásához vezet, következésképpen ez növeli a hólyagingerlékenységet, a sürgető vizelési ingereket fokozza, egyúttal a szervezet, a nyálkahártyák kiszáradásához,  székrekedéshez, gyakori húgyúti infekcióhoz vezet.
  Bőséges, kiegyenlített folyadékfogyasztás javasolt. Szénsavas italok kerülése.
 • székletrendezés
  Az ezzel járó krónikus erőlködés, préselés fokozza a prolapsus és inkontinencia gyakoriságát a stressz inkontinensek 30%-a, a prolapusban szenvedők 61 %-a szenved székrekedésben.
 • a stressz csökkentése

II. Vizelet inkontinencia gyógyszeres kezelése

Késztetéses vizeletvesztés esetén rendelkezésre állnak a húgyhólyagizom ellazítását szolgáló hatékony készítmények. Stressz inkontinencia esetén ilyen készítmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, enyhíthetnek a panaszokon, de a probléma okát nem orvosolják.

III. Vizelet inkontinencia műtéti kezelése

Súlyos fokú inkontinencia, zavaró kismedencei süllyedések esetén a műtét az elsődleges választási lehetőség, ami a  panaszokat megszünteti. Több műtéti megoldás létezik, sajnos nem mindegyik hoz létre tartós eredményt.
Fontos hangsúlyozni, hogy a műtétek eredményessége csak úgy tartható fenn, ha a beteg hozzájárul a sikerhez és betartja a orvos javaslatait, ebbe beletartozik, az életmód változtatás, pl. fogyás fizikai kímélet, megelőző folyadékfogyasztás, valamint a gátizmok rehabilitációja. Műtét előtt készítse fel a gátizmokat, ill. műtét után fontos azok erőnlétének fokozása gátizom tornával, biofeedback-kel, azért hogy a panaszok ne alakuljanak ki újból. A második, sok esetben harmadik műtét eredményessége már sokkal kisebb.